Det spelar egentligen ingen roll vad du försöker lära dig, om det är ren faktakunskap eller praktiska färdigheter, vi tror det finns en gemensam princip: Lärandet sker alltid genom en process. Vi tror att vissa komponenter, såsom aktivt experimenterande, reflektion, återkoppling och utmaning, kan göra processen mer effektiv med de faktiska proportionerna beroende på deltagarna, miljön och målen.
Vi kommer förse er med och facilitera den process vi bedömer som mest lämplig, men processen i sig behöver också en lika kritisk del till - input. Den input som läggs in i lärandeprocessen kommer givetvis också direkt påverka resultatet.
Att arbeta med oss kommer därför att ställa krav på dig som deltagare. Du kommer behöva investera och ge input till processen i form av engagemang, förpliktelse, ärlighet och respekt gentemot andra för att få maximalt resultat utav lärandeprocessen. Det här passar inte alla människor och det är givetvis helt okej. Det innebär bara att vi kanske inte är rätt val för dig.
Tre saker vi människor generellt behöver för att utveckla nya färdigheter, tillägna sig ny kunskap eller befästa nya beteenden är: tid, övning och reflektion. Oavsett vad du utbildar dig i hos oss kommer alla utbildningar ha tre gemensamma faser: en förberedelsefas, en utförandefas och en uppföljningsfas. De här olika faserna använder vi för att du skall få just det som behövs - tillräckligt med tid, övning och reflektion i ditt lärande.
Under förberedelsefasen siktar vi generellt in oss på att bygga ett sammanhang, klargöra målsättningarna och etablera vissa grundläggande saker. En liknelse för det är om vi liknar kunskap med kläder så är förberedelsefasen den krok vi monterar på väggen för att kunna hänga upp kläderna på. Under den här fasen kommer du även få reflektera kring dina egna tidigare erfarenheter och framför allt - vad du vill få ut av utbildningen.
Sedan kommer utförandefasen där vi träffas och fortsätter vår gemensamma resa. I lärandeprocessen använder vi ofta upplevelsebaserat och aktionsbaserat lärande där du som deltagare kommer vara aktivt involverad. Ditt engagement här blir viktigt, inte bara för ditt lärande, utan även för andras.
Med utbildningar finns alltid risken för en "regression" hos deltagarna efter en viss tid, det vill säga att man återgår till beteenden och vanor man hade innan utbildningen. Just därför fokuserar vi på tidsaspekten genom uppföljningsfasen. Fasen börjar ett par veckor eller månader efter utförandefasen. Här ligger fokus på att bibehålla momentum, på din egna reflektion över hur du kunnat använda det du lärt dig i verkliga livet, vilka dina erfarenheter varit och dina nästa steg framåt. Den här fasen har också en synergieffekt, vilken är att du får repetera en del av det du tidigare gått igenom vilket hjälper till med inlärningen. Normalt följer vi upp med ett till två coachingsamtal eller ett gruppsemenarium.